De multe ori cand auzim sintagma „iubire de sine”, confundam adesea acest lucru cu o forma de egoism. Insa, iubirea de sine nu este nici pe departe legata de vreun ego prea ridicat sau de orgoliu, ci este o calitate umana absolut imperioasa unui trai linistit. Iubirea si grija fata de sine sunt prieteni cheie in drumul nostru catre echilibru minte, trup si suflet.

Ce este iubirea de sine?

Iubirea de sine poate sa insemne lucruri diferite pentru fiecare dintre noi. Ce nu este insa iubirea de sine este orice forma de narcisim sau egoism. Sa ne iubim pe noi insine nu inseamna sa credem ca suntem cei mai destepti, mai frumosi, mai bogati, ci inseamna sa ne cunostem defectele si sa le iubim si pe ele. Sa le imbratisam cu caldura ca parti ce completeaza acest tot unitar si complex al fizicalitatii noastre. Inseamna sa ne tratam cu afectiune si intelegere, atunci cand gresim. Sa nu ne punem la colt pe coji de nuca, sa ne iertam actiunile ce nu ne-au servit bine,  sa nu ne criticam sau judecam. Inseamna sa intelegem de ce am luat anumite decizii la un moment dat, chiar si acelea pe care le-am regretat ulterior. Si apoi sa fim dispusi sa lucram suficient incat sa nu ne mai facem rau.

De ce este necesar sa ne iubim pe noi?

Cred cu tarie ca mediul nostru inconjurator depinde foarte mult de lumea noastra interioara. Daca sufletul nostru este plin de zbucium, sentimente de ura, frustrare, frica sau lipsit de iubire, toate acestea se vor transpune in exterior. Asadar, iubirea de sine este cheia unei vieti implinite.

In primul rand, pentru a putea iubi pe ceilalti, trebuie sa ne iubim mai intai pe noi. Si pentru a primi de la ceilalti aceeasi iubire pe care o oferim, trebuie sa ne iubim mai intai pe noi.

Atunci cand ne punem pe noi pe primul loc, acordam mult mai importanta timpului nostru si il alocam mult mai bine. Practicarea iubirii de sine inseamna sa ne identificam valorile noastre interioare si sa facem doar lucuri ce onoreaza acele valori. Atunci cand ne iubim pe noi insine, nu mai incercam sa facem pe plac tuturor si nu mai acceptam lucruri care nu ne fac fericiti sau care ne ocupa timpul inutil. De asemeni, opiniile celor din jur nu mai sunt atat de valoroase si lumea noastra interioara e mult mai importanta decat „ochii si gura lumii”. In plus, acceptam mult mai usor defectele celorlalti si le intelgem mult mai bine actiunile, fara a judeca.

Aceasta forma de iubire ne ajuta sa avem mai multa incredere in noi. Dificultatile nu mai par dificultati, ci provocari pe care suntem gata sa le cucerim. Atunci cand ne iubim pe noi, creste si stima de sine. Repet, nu pentru ca suntem „cei mai cei”, ci pentru ca stim ca vom fi ok cu un anumit esec, si ca vom fi mai buni data viitoare. De asemeni, primim mult mai usor un refuz. Si asta nu inseamna ca ne dam batuti, ci ca atunci cand poate nu obtii un job, un date sau un accept de la un prieten sau membru al familiei, vom sti ca noi am facut tot ce ne-a stat in putinta si ca nu e nimic in neregula cu noi, ci doar ca nu a fost sa fie.

Cum recunoastem iubirea de sine?

De multe ori avem impresia ca ne iubim, cand de fapt noua doar ne plac anumite aspecte ale noastre. Si eu am trecut prin perioada in care aveam impresia ca imi iubesc viata sau ca ma iubesc pe mine, insa de fapt faceam exact opusul. Iubirea de sine nu vine in momentele in care aratam extraordinar de bine, cand slabim 5 kg, cand ne distram in oras sau in vreun moment ce ne aduce fericire si satisfactie temporara. Sunt atatea situatii in care am crezut ca ma iubesc, facand lucruri care imi aduceau o aparenta multumire pe moment, dar care in esenta imi faceau rau.

Iubirea de sine inseamna sa ne „hranim” corpul, mintea si mai ales, sufletul, cu experiente, informatii, circumstante, oameni si obiceiuri ce fac bine pe termen lung. Iubirea de sine este o ingrijire perpetua, este un „maraton” pe termen lung din care ai castiguri constante. Nu este un carusel care te duce pe culmile extazului fizic si emotional si nici ceva ce poate fi descris in cuvinte. Este ceva ce pur si simplu te umple de caldura pe interior, ceva ce simti.

Si acum, cel mai important :

Cum sa ne iubim mai mult?

Ca sa ne iubim, trebuie sa ne cunoastem. Defecte, calitati, felul in care reactionam in anumite situatii, ce ne place si ce nu, cum si cu cine ne petrecem timpul, ce ne spunem cand suntem singuri. Aici sunt 5 metode care pe mine ma ajuta in fiecare zi sa ma iubesc mai mult si pe care ti le impartasesc si tie!

1. Recunoaste vocea noastra ta interioara si ascult-o. Ce iti spune cand cineva se poarta urat cu tine, dar cand tu ranesti pe altcineva? Cand ti se spune „nu” sau cand esti rugat sa faci ceva ce nu vrei? Cand nu arati chiar asa bine sau cand ai esuat in ceva? Constientizeaza aceasta voce, accept-o, iar apoi controleaz-o. Inlocuieste vocea care iti spune „nu esti suficient de bun”, „trebuie sa faci asta chiar daca nu vrei” sau „nu sunt multumit de mine” cu incurajari, ganduri si emotii pozitive. La inceput poate nu o sa crezi in ea. Dar cu timp si exercitiu, aceste ganduri vor veni in mod natural in situatiile pe care le-am mentionat.

2. Accepta-ti greselile si trecutul. O parte importanta a iubirii de sine, dupa ce am identificat acele ganduri care ne saboteaza, este sa identificam sursa lor. Majoritatea fricilor, complexelor, gandurilor negative si frustrarilor vin din traume si rani nevindecate, bazate pe trecutul nostru (chiar si ancestral). Atunci cand iertam si suntem impacati cu alegerile pe care le-am facut in trecut si cu particularitatile noastre mentale care ne-au impins spre acele alegeri, precum si conjuncturile respective, devenim mai constienti asupra sinelui si asupra prezentului nostru. Ne dam seama ca nu ne mai identificam cu acea persoana care si-a facut rau, ne acceptam si ajungem sa ne iubim.

3. Petrece timp de calitate de unul singur. Gandeste-te la ce faci ca sa ii rasfeti pe cei dragi si fa exact acelasi lucru cu tine insuti. Scoate-te la o intalnire, gateste-ti o cina deosebita, cumpara-ti o carte buna. Genul de lucruri care arata afectiune. Si ingrijeste-ti mintea si sufletul pe termen lung: mananca mai sanatos, fa yoga, mediteaza, scrie intr-un jurnal, du-te la un muzeu, plimba-te in natura. Fa toate lucrurile care te fac sa te simti bine si fa-le singur! Nu te ingrijora, asta nu te face brusc anti-social. Asa cum te bucuri de compania celorlalti, trebuie ca tu sa fii cea mai placuta companie a ta. In fond, cu tine petreci cel mai mult timp, chiar daca inconstient.

4. Fa bine si raspandeste energie pozitiva! O forma de iubire de sine este ingrijirea sufletului tau. Binele facut din inima face sufletul mai linistit si mai curat. Fie ca este vorba despre un ajutor pentru o persoana nevoiasa, un sfat dat atunci cand trebuie sau pur si simplu un zambet pe strada unui necunoscut, aceste lucruri contribuie mult la imaginea pe care o ai fata de tine. Repet, nu trebuie sa faci lucruri care nu sunt in conformitate cu valorile tale sau care iti ocupa timpul inutil, doar pentru a le face pe plac celorlalti. Proritizeaza-te pe tine prin a invata sa spui „NU” atunci cand este cazul, insa atunci cand e vorba despre a aduce bucurie gratuit cuiva, fa-o cu inima deschisa! Se va intoarce la tine inzecit.

5.Inconjoara-te cu oameni care cred in tine. Dupa ce vei incepe sa te iubesti putin cate putin mai mult, iti vei dai seama cat de importanti sunt oamenii cu care te inconjori. Fie ca vorbim despre prieteni, colegi de munca, membrii ai familiei sau partenerul de viata, este foarte important sa petreci timp doar cu oameni care vad in tine potential nelimitat si care te ridica. Inconjoara-te doar cu oameni care iti constientizeaza valoarea. La un moment dat, vei incepe sa te vezi prin ochii lor si vei incepe sa te iubesti.

Iubirea de sine nu este un lucru usor de realizat, insa este un drum frumos in care ne cunoastem, crestem spiritual si emotional, ne descoperim pe noi si pe cei din jurul nostru, privindu-i prin aceasta prisma a unui sine mai elevat.

Toata lumea noastra exterioara incepe din interiorul nostru si meritam sa traim in iubire. Putem sa atingem acest trai prin iubirea de sine, o iubire frumoasa, puternica, rabdatoare, blanda, care va conduce la noi oportunitati, noi oameni ce ne vor impartasi aceasta iubire, schimbari benefice, fericire autentica, echilibru.

Pentru tine ce inseamna iubirea de sine si cum o practici?

 

Daca ti-a placut acest articol, s-ar putea sa iti placa si alte articole din categoria minte si suflet.